Vasile M., în vârstă de 41 de ani, șoferul de ride-sharing care ar fi intenționat să violeze o tânără ucraineancă de 21 de ani, la Constanța, va fi din nou în fața magistraților, la Judecătoria Constanța. Magistrații urmează să analizeze cererea procurorilor de prelungire a arestului preventiv pentru încă 30 de zile.
Este a doua oară când se cere prelungirea arestului preventiv de când a fost trimis în judecată. Magistrații l-au trimis în judecată pentru tentativă de viol (violul (art.218 NCP) art. 32 alin. 1 CP rap. la art. 218 alin. 1 CP) la data de 23 iunie.

Zilele următoare, șoferul de ride-sharing se va prezent în fața magistraților pentru prelungirea arestului preventiv. Dosarul în care este acuzat de tentativă de viol este încă în faza Camerei Preliminare și nu a fost stabilit un termen de judecată.
Context
Vasile M., șoferul de ride-sharing în vârstă de 41 de ani abia împliniți, este acuzat de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța că, în timpul unei curse în care avea clientă o tânără ucraineancă de 21 de ani, ar fi schimbat traseul și ajunși la fața locului, ar fi încercat să o violeze. Bărbatul chiar ar fi alergat pe câmp, dezbrăcat, după tânăra respectivă. Femeia a fost salvată după ce a trimis prietenilor locația în timp real, atunci când a simțit că se află într-un pericol. Prietenii ei au ajuns la fața locului alături de organele de poliție.


Ce spun procurorii
La data de 04.06.2025 procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța a propus judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Constanța luarea măsurii arestului preventiv, pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 04.06.2025, până la data de 03.7.2025 inclusiv, a unui inculpat cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tentativă la viol, prev. de art. 32 alin. 1 din C. pen., rap. la art. 218 alin. 1 din C. pen.
În concret, în cauză s-a reţinut că inculpatul lucra în calitate de conducător auto, efectuând activitatea de transport persoane prin intermediul unei platforme în sistem ride-sharing. La data de 03.06.2025, în jurul orei 19:45, el a primit o comandă, prin intermediul aplicației de telefonie mobilă, pentru efectuarea unei curse din localitatea Lumina spre municipiul Constanța. După ce a preluat pasagera, în vârstă de 21 de ani, a început să îi facă complimente cu privire la aspectul său fizic și i-a propus să întrețină cu el raporturi sexuale.
Ulterior inculpatul a luat telefonul persoanei vătămate și a schimbat destinația cursei, utilizând aplicația de ride-sharing instalată pe telefonul acesteia, stabilind ca nouă destinație un teren viran din apropierea unui complex comercial din municipiul Constanța. După ce au ajuns la locul respectiv, în jurul orei 20:30, inculpatul a dezbrăcat victima, s-a dezbrăcat la rândul său, și a încercat să întrețină cu ea raporturi sexuale, prin constrângere fizică. Persoana vătămată a reușit inițial să fugă, dar a fost prinsă de către inculpat, iar apoi la fața locului au venit prieteni ai acesteia, pe care îi chemase în ajutor, prin intermediul telefonului său mobil.
Inculpatul a fugit, fiind însă prins de către lucrătorii de poliție ce au ajuns în scurt timp la fața locului, ca urmare a unei sesizări telefonice. Cercetările sunt efectuate în continuare de către organele de cercetare penală ale poliţiei judiciare din cadrul Poliției Municipiului Constanța – Serviciul Municipal de Investigații Criminale, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa.
La data de 04.06.2025 judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Constanța a admis propunerea procurorului de caz, dispunând luarea măsurii arestului preventiv, pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de începând cu data de 04.06.2025, până la data de 03.07.2025 inclusiv, faţă de inculpat.
Precizăm că punerea în mișcare a acțiunii penale, reținerea și arestarea preventivă reprezintă etape și măsuri din cursul procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual adecvat de administrare a probatorului, activități care nu pot, în nicio situație, să înfrângă principiul constituțional al prezumției de nevinovăție.
transmit, oficial, procurorii
Cazuri asemănătoare, sute sau chiar mii în toată lumea
În anul 2022, Uber a fost dat în judecată în SUA de 550 de femei care acuză șoferii companiei de agresiuni sexuale, inclusiv viol și răpire. Avocații spun că Uber știa despre astfel de cazuri încă din 2014, dar a prioritizat creșterea economică în locul siguranței. În perioada 2019–2020, compania a raportat 3.824 de agresiuni sexuale, dintre care 141 erau cazuri de viol. Uber susține că șoferii sunt contractanți independenți, nu angajați, și că a luat măsuri pentru îmbunătățirea siguranței, potrivit BBC.
N.P.