Judecătoarea Simina Tănăsescu este noul președinte al Curții Constituționale. Simina Tănăsescu a fost consilier prezidențial și numită de Klaus Iohannis, în 2019, judecător la CCR, potrivit Știripesurse.ro.
Duminică dimineața, înaintea votului pentru funcția de președinte al Curții, cei trei noi judecători numiţi la Curtea Constituţională – Dacian Cosmin Dragoş, Csaba Asztalos şi Mihai Busuioc – au depus jurământul în faţa preşedintelui Nicuşor Dan şi a preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului.
Cum funcționează Curtea Constituțională și cum este ales președintele CCR
Potrivit Constituției României, Curtea Constituțională este formată din nouă judecători, fiecare având un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau reînnoit. Numirile sunt realizate în mod echilibrat: trei judecători sunt desemnați de Camera Deputaților, trei de Senat, iar trei de Președintele României. Curtea se înnoiește periodic, câte o treime la fiecare trei ani, în baza legii organice care reglementează funcționarea instituției.
Conform legii, președintele Curții Constituționale este ales prin vot secret, pentru un mandat de 3 ani, cu majoritatea voturilor judecătorilor în funcție. Alegerea trebuie să aibă loc în cel mult 5 zile de la înnoirea Curții. Mandatul de președinte poate fi reînnoit.
Fiecare grupă de judecători, cei numiți de Președintele României, de Camera Deputaților și de Senat, poate propune câte un candidat.
Componența actuală a Curții Constituționale
Numiți de Președinte: Simina Tănăsescu, Mihaela Ciochină, Dacian Cosmin Dragoș
Numiți de Camera Deputaților: Gheorghe Stan, Bogdan Licu, Csaba Asztalos
Numiți de Senat: Cristian Deliorga, Laura Scântei, Mihai Busuioc
Dacă niciun candidat nu obține majoritatea în primul tur, se organizează al doilea tur de scrutin între primii doi clasați. În caz de egalitate între toți candidații, se face tragere la sorți.
Procesul de alegere este condus de cel mai în vârstă judecător al Curții.
Judecătorii CCR trebuie să îndeplinească următoarele condiții: să aibă studii juridice superioare, competență profesională ridicată, cel puțin 18 ani de experiență în domeniul juridic sau în învățământul juridic superior.
Funcția este incompatibilă cu orice altă funcție publică sau privată, cu excepția activității didactice în învățământul juridic superior.
Sursa: Știripesurse.ro