Prin utilizarea acestui site, sunteți de acord cu Politica de Confidențialitate și Termenii de Utilizare.
Accept
Sea PressSea Press
  • Politică
  • Local
  • Ediție
  • Justiție
  • Sănătate
  • Externe
  • Cultural
  • Sport
  • Monden
  • Social
  • Contact
Citești: Câți bani a strâns statul până acum din impozitul pe bacșiș
Share
Font ResizerAa
Font ResizerAa
Sea PressSea Press
  • Politică
  • Local
  • Ediție
  • Externe
  • Sport
  • Ultima oră
  • Politică
  • Local
  • Ediție
  • Justiție
  • Externe
  • Cultural
  • Sănătate
  • Sport
  • Social
  • Contact
  • Advertise
© 2024 Seapress Company All Rights Reserved.
Sea Press > Actualitate > Câți bani a strâns statul până acum din impozitul pe bacșiș
ActualitateEconomie

Câți bani a strâns statul până acum din impozitul pe bacșiș

Câți bani a strâns statul până acum din impozitul pe bacșiș bacsis
Foto cu rol ilustrativ/ Sursa: Shutterstock
Victor Rotaru
Victor Rotaru Publicat 18 aprilie 2025 380 Vizualizări
SHARE

Aproape 7 milioane de euro pe întregul an 2024 a adunat statul, la nivelul întregii țări și din toată industria HoReCa, pe impozitul pe bacșiș, se arată într-un răspuns al Ministerului Finanțelor către Parlament. Suma e jumătate din cât a obținut Primăria București, pe parcări, în același an.

Conținut
Aproape 35 de milioane de lei la buget în 2024 din impozitarea bacșișuluiProiect de lege la Senat: „A fost un eșec evident”„Chelnerii și clienţii sunt cei mai afectaţi”Cât bacșiș se încasează în România: Estimarea făcută de Eugen Teodorovici în 2019Vezi și:

Impozitarea cu 10% a bacșișului a fost un eșec, susțin parlamentarii care au inițiat un proiect de lege pentru eliminarea acestui impozit. Parlamentarii argumentează și prin datele din răspunsul oferit de Ministerul de Finanțe către Parlament.

Inițiatorii proiectului spun că statul a obținut venituri mult sub estimările inițiale, a crescut costurile firmelor din HoReCa și a mărit prețurile pentru clienți.

Senatorul liberal Mihail Veștea a semnalat luna trecută într-o interpelare către Ministerul de Finanțe, condus de Tanczos Barna, că în Parlament și în spațiul public au loc discuții despre renunțarea la impozitarea bacșișului, un subiect cu efecte directe în HoReCa.

Dată fiind intenția renunțării la acest impozit, senatorul a solicitat Finanțelor să răspundă la mai multe întrebări privind impactul acestui impozit asupra economiei de la introducerea sa, în ianuarie 2023, și până în prezent, sumele încasate și dacă Ministerul susține renunțarea la acest impozit.

Aproape 35 de milioane de lei la buget în 2024 din impozitarea bacșișului

Ministerul de Finanțe i-a răspuns acestuia în data de 14 aprilie 2025, arătând pe scurt sumele încasate la buget.

Valoarea totală a sumelor cuprinse în declarațiile D100 aferente anului 2023 au fost de 30,21 milioane de lei, iar pentru anul 2024, în sumă de 34,64 milioane de lei.”. Spre comparație, Primăria București a încasat în 2024 suma de 73 de milioane de lei pe parcări, potrivit Ziarului Financiar.

Ministerul de Finanțe nu spune dacă susține inițiativa de renunțare la impozitarea bacșișului, dar arată ce sumă s-ar pierde la buget, fapt ce ar impune măsuri de compensare prin majorarea altor venituri bugetare.

Precizăm că proiecţia veniturilor bugetare pe anul 2025 și pe termen mediu are la bază prevederile legislative în vigoare, inclusiv efectele bugetare privind impozitarea bacșișului, iar măsura de eliminare a impozitului pe sumele provenite din încasarea bacșișului de către salariați generează în anul 2025 un impact negativ asupra veniturilor bugetare de circa 32 milioane de lei, ceea ce ar impune adoptarea unor măsuri de compensare a impactului bugetar negativ prin majorarea altor venituri bugetare”, se arată în răspunsul Ministerului de Finanțe.

Proiect de lege la Senat: „A fost un eșec evident”

La începutul lunii martie zeci de senatori USR și un senator PNL au depus un proiect de lege pentru eliminarea impozitului pe bacșiș.

Inițiatorii proiectului susțin că „în ciuda intenţiei inițiale de a aduce fonduri suplimentare la bugetul statului, această măsură a crescut costurile de conformare pentru operatorii economici și a avut un impact direct asupra preţurilor pentru clienți”.

Implementarea legii privind impozitarea bacşişului a fost un eșec evident. Veniturile statului din impozitarea bacşişului sunt mult sub estimările inițiale și nu corespund nici măcar celor mai pesimiste prognoze. În primul an de aplicare, Guvernul a încasat impozit pe bacșiș de sub 30 milioane de lei, o sumă de trei ori mai mică decât estimările iniţiale”, se arată în expunerea de motive.

Impozitarea bacșișului a crescut povara administrativă pentru firmele care dețin baruri și restaurante, fapt ce a dus la creștere prețurilor pentru clienți, firmele fiind „împinse să își justeze politica de prețuri pentru a compensa costurile suplimentare generate de impozitare”.

„Chelnerii și clienţii sunt cei mai afectaţi”

Datele privind impozitarea bacșişului în diverse județe indică discrepanțe semnificative în ceea ce privește sumele încasate. Există județe în care impozitele plătite sunt extrem de mici, comparativ cu estimările inițiale ale Guvernului, fapt ce ridică întrebări cu privire la eficacitatea acestei măsuri fiscale, spun inițiatorii proiectului.

În contextul impozitării bacșișului, chelnerii și clienţii sunt cei mai afectaţi. Chelnerii pierd o parte semnificativă din veniturile lor, iar clienţii se confruntă cu preţuri mai mari și, uneori, cu servicii de calitate inferioară, deoarece chelnerii sunt descurajaţi să ofere servicii suplimentare.

Bacșişul reprezintă adesea o parte semnificativă din veniturile angajaților din domeniul ospitalităţii, iar prin impozitarea sa se reduce motivația angajaților de a oferi servicii de calitate și de a se strădui să satisfacă nevoile și dorinţele clienților. Acest lucru poate duce la o scădere a calităţii experienţei în industria ospitalității și poate afecta în final competitivitatea acestei industrii”, se mai arată în expunerea de motive.

Inițiatorii proiectului mai susțin că bacşişul este, în esenţă, o sumă de bani oferită în mod voluntar de către clienți, în semn de apreciere pentru serviciile primite și că „în unele țări din Uniunea Europeană, precum Franţa sau Italia, bacşișul nu este impozitat, aceasta find o practică comună și acceptată ca un obicei social”.

Proiectul de lege a primit deja avize favorabile de la Consiliul legislativ și de la Consiliul Economic și Social. După ce va fi dezbătut în Senat, va fi trimis apoi în Camera Deputaților, for decizional.

Cât bacșiș se încasează în România: Estimarea făcută de Eugen Teodorovici în 2019

Proiectul de lege privind impozitarea bacșișului a fost inițiat în anul 2019 de senatorul Eugen Orlando Teodorovici, legea fiind adoptată de Parlament la sfârșitul anului 2022, cu aplicabilitate de la 1 ianuarie 2023.

În expunerea de motive la proiectul de lege care a introdus impozitarea bacșișului era prezentată și o estimare privind cât bacșiș se încasează în țară.

În prezent, în România, bacşişul reprezintă o practică întâlnită frecvent, în special în domeniul restaurantelor şi barurilor, valoarea totală a sumelor de această natură plătite şi respectiv încasate fiind considerabilă.

Astfel, cifra de afaceri a sectorului economic vizat este semnificativă la nivelul economiei naționale, circa 15 miliarde lei, ceea ce înseamnă că și valoarea bacşişului încasat în acest sector este semnificativ, în evaluarea noastră între 750 milioane lei şi 1,5 miliarde lei. Aceste venituri ale angajaților din sector sunt nefiscalizate”, se menționa în expunerea de motive, transmite hotnews.ro.

Vezi și:

Actrița Julieta Szonyi a murit la vârsta de 75 de ani/ Era cunoscută publicului din filmele „Felix și Otilia” și „Toate pânzele sus”
Articolul precedent Șofer beat, prins la volan pe o stradă din Techirghiol Profimedia Images Șofer beat, prins la volan pe o stradă din Techirghiol
Articolul următor FOTO VIDEO Pompierii din Argeș încearcă să stingă un incendiu de pădure extins pe 10 hectare Imagine WhatsApp 2025 04 18 la 14.07.19 d6e11549 1 FOTO VIDEO Pompierii din Argeș încearcă să stingă un incendiu de pădure extins pe 10 hectare
Lasă un comentariu

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele știri

Cod Roșu de furtună în județul Constanța. Ro-Alert emis pentru mai multe localități WhatsApp Image 2025 07 17 at 20.07.57
Cod Roșu de furtună în județul Constanța. Ro-Alert emis pentru mai multe localități
Local TOP
FOTO VIDEO Cod roșu de furtună. O femeie de 49 de ani a murit în Otopeni, lovită de bucăți de acoperiș Image Editor 2025 07 17T194153.179
FOTO VIDEO Cod roșu de furtună. O femeie de 49 de ani a murit în Otopeni, lovită de bucăți de acoperiș
Actualitate Social
Cod roșu de furtună în localități din județele Brăila, Ialomița, Buzău și Călărași furtuna federico bazin marea neagra vant puternic valuri 869976
Cod roșu de furtună în localități din județele Brăila, Ialomița, Buzău și Călărași
Actualitate Social
Bătută crunt de concubin și salvată în ultima clipă: 3 ani de închisoare pentru agresor arest
Bătută crunt de concubin și salvată în ultima clipă: 3 ani de închisoare pentru agresor
Ediție Local TOP
Bărbat din Medgidia, condamnat după ce și-a terorizat vecinii ani la rând: le lipea bilete cu mesaje obscene și le-a dat foc la ușa apartamentului politisti bloc1
Bărbat din Medgidia, condamnat după ce și-a terorizat vecinii ani la rând: le lipea bilete cu mesaje obscene și le-a dat foc la ușa apartamentului
Ediție Local TOP
FOTO Cu cât vinde ANAF Constanța bijuteriile confiscate de la infractori/ Prețul aurului este mult mai ieftin Fotoram.io 2025 07 17T122311.297
FOTO Cu cât vinde ANAF Constanța bijuteriile confiscate de la infractori/ Prețul aurului este mult mai ieftin
Ediție Local TOP

RECOMANDATE

FOTO VIDEO “BĂ, SĂRACILOR!”: Turiști umiliți și goniți de pe o plajă din Mamaia pentru că nu au inchiriat șezlong Design fara titlu 80
LocalRecomandatRelevante

FOTO VIDEO “BĂ, SĂRACILOR!”: Turiști umiliți și goniți de pe o plajă din Mamaia pentru că nu au inchiriat șezlong

17 iulie 2025
DIICOT: Noi detalii din motivarea instanței. Fără ștampila notarilor, mafia imobiliară nu ar fi existat/ Magistrații: Vlad Virgil nu avea cum să-i manipuleze, cu șapte clase Image Editor 2025 07 16T211151.973
JustițieLocalRecomandatRelevante

DIICOT: Noi detalii din motivarea instanței. Fără ștampila notarilor, mafia imobiliară nu ar fi existat/ Magistrații: Vlad Virgil nu avea cum să-i manipuleze, cu șapte clase

16 iulie 2025
Polițist din Tulcea, condamnat după ce a condus de două ori cu permisul suspendat foto presshub
EdițieLocalRecomandatRelevante

Polițist din Tulcea, condamnat după ce a condus de două ori cu permisul suspendat

16 iulie 2025
Viața după Bacalaureat în Constanța. Ce opțiuni au tinerii după ce au absolvit liceul WhatsApp Image 2024 05 17 at 10.12.09 768x576 1
EdițieLocalRecomandatRelevanteSocial

Viața după Bacalaureat în Constanța. Ce opțiuni au tinerii după ce au absolvit liceul

16 iulie 2025
EXCLUSIV MOTIVAREA judecătorilor privind măsurile preventive din „Fabrica de Moșteniri” / Grupul condus de Vlad Virgil și Vasile Deacu a acționat neîntrerupt, după un plan precis Image Editor 2025 07 15T205602.238
JustițieLocalRecomandatRelevante

EXCLUSIV MOTIVAREA judecătorilor privind măsurile preventive din „Fabrica de Moșteniri” / Grupul condus de Vlad Virgil și Vasile Deacu a acționat neîntrerupt, după un plan precis

15 iulie 2025
EXCLUSIV FOTO VIDEO/ Control DSVSA în City Park Mall! Mai multe restaurante, ÎNCHISE/ UPDATE 3ca3cd59 7bc2 4dfa 8914 60a0826b0944
LocalRecomandatRelevante

EXCLUSIV FOTO VIDEO/ Control DSVSA în City Park Mall! Mai multe restaurante, ÎNCHISE/ UPDATE

14 iulie 2025
FOTO VIDEO Reședința Arhiepiscopului Teodosie: viața discretă dintr-un monument istoric din Constanța, cu vedere la mare Image Editor 2025 07 14T090416.286
LocalRecomandatRelevante

FOTO VIDEO Reședința Arhiepiscopului Teodosie: viața discretă dintr-un monument istoric din Constanța, cu vedere la mare

14 iulie 2025
El este șoferul de Bolt care a încercat să violeze o tânără în timpul unei curse/ Va fi în fața magistraților Image Editor 2025 07 13T055810.623
JustițieLocalRecomandatRelevante

El este șoferul de Bolt care a încercat să violeze o tânără în timpul unei curse/ Va fi în fața magistraților

13 iulie 2025

Despre noi

SeaPress consideră că informarea corectă, onestă și directă este cea mai bună hrană pentru mintea umană și cel mai bun început pentru dezvoltarea umanității!

Contact

  • Telefon : +40753904350
  • WhatsApp Redacție : +40753904350
  • Email : [email protected]
© Copyright 2024 MEDIA TRUTH SRL. All Rights Reserved.
  • Contact
  • Termeni și condiții
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?