Primăria Mangalia a inițiat o licitație pentru contractarea construcției a două blocuri de locuințe nZEB destinate tinerilor din Mangalia. Clădirile vor avea o performanță energetică ridicată, cu un consum minim din surse convenționale și o dependență majoritară de energia provenită din surse regenerabile. Fiecare bloc va include 12 unități locative. Licitația, care vizează selectarea firmei ce va efectua lucrările de construcție, este programată pentru data de 22 iulie, iar valoarea totală a contractului se ridică la aproape 4 milioane de lei.

Primăria Mangalia a lansat luni, 7 iulie, licitația pentru atribuirea contractului „Construirea de locuințe NZEB Plus pentru tineri/locuințe de serviciu pentru specialiști din sănătate și învățământ în Municipiul Mangalia, județul Constanța – Lot 3 – (Construirea a 2 blocuri cu un total de 12 unități locative, fiecare bloc având 6 unități locative, P+2E.”
Prin construirea blocurilor se dorește creșterea fondului locativ social, sprijinirea tinerilor și a specialiștilor din sănătate și educație și utilizarea surselor de energie regenerabilă.

Cum vor fi structurate blocurile? Apartamente destinate persoanelor cu dizabilități
Se propune realizarea unui ansamblu format din două blocuri de locuințe colective cu caracter social pe strada M.l. Dobrogeanu, nr.53, din Mangalia. În urma realizării investiției se vor obține 12 unități de locuit pentru tineri și specialiști din domeniul sănătate și educație. Fiecare etaj va fi împărțit în câte două unități locative, respectiv două apartamente de două camere. Apartamentele de la parter vor fi destinate persoanelor cu dizabilități. Accesul acestora va fi asigurat printr-o rampă de beton armat, finisată cu gresie de exterior antiderapantă. Fiecare bloc va avea un total de 6 apartamente.
Firma care va câștiga contractul va avea la dispoziție 9 luni pentru a finaliza lucrările și minim 36 de luni perioada de garanție a lucrărilor.
Ce sunt clădirile nZEb?
NZEB este acronimul pentru “Nearly Zero Energy Building” sau “Clădire cu consum de energie aproape zero“. Standardul NZEB se referă la o clădire cu o performanță energetică foarte ridicată, la care consumul de energie este aproape egal cu zero sau este foarte scăzut și este acoperit, în proporție de minimum 30%, cu energie din surse regenerabile, inclusiv cu energie din surse regenerabile produsă la fața locului sau în apropiere, pe o rază de 30 de km față de coordonatele GPS ale clădirii, începând cu anul 2021.
Standardul NZEB susține eforturile de combatere a schimbărilor climatice și de promovare a sustenabilității în construcții, stabilite în cadrul acordului de la Paris. Acest acord presupune angajamentul asumat de mai multe națiuni, inclusiv România, de a ajunge la o neutralitate din punct de vedere al emisiilor de carbon până în anul 2050.