Catedrala Eroilor „Sfânta Treime”, dedicată memoriei martirilor neamului românesc, continuă să existe mai mult în planuri și documente decât în realitate. Ridicarea edificiului, ce ar urma să devină una dintre cele mai mari catedrale din țară, trenează de peste 30 de ani, între promisiuni, obstacole administrative și procese în instanță.



Un început întârziat
Totul a început în iunie 1990, când Primăria Constanța a decis să transfere un teren de 6.000 de metri pătrați din patrimoniul său în cel al Arhiepiscopiei Tomisului, cu scopul construirii unei biserici-catedrale „Sfânta Treime”, dedicată eroilor martiri ai României. Deși gestul venea plin de speranțe, realizările au fost puține și lente.
VIDEO
Abia în perioada 2002–2004 a fost construit paraclisul Parohiei „Sfânta Treime” pe terenul destinat viitoarei catedrale. Primii pași reali către ridicarea edificiului au avut loc în ianuarie 2007, când Primăria a emis o autorizație de construire pentru continuarea lucrărilor. Conform documentului, lucrările trebuiau finalizate în maximum 60 de luni, însă realitatea a demonstrat contrariul.



Autorizația de construire, suspendată în instanță
Proiectul a cunoscut un nou avânt în 2019, când a fost emisă o nouă autorizație de construire pentru continuarea lucrărilor. Totuși, aceasta a fost suspendată de Curtea de Apel Constanța, la sesizarea Asociației „Constanța Altfel” care a reclamat faptul că lăcașul urma să fie construit pe un spațiu verde din parcul Casei de Cultură, acolo unde deja funcționează un alt lăcaș, și anume Parohia Sfânta Treime. Această decizie a pus, din nou, proiectul pe pauză.
VIDEO
După ani de dispute legale, în aprilie 2024, Arhiepiscopia Tomisului a câștigat definitiv procesul cu municipalitatea privind dreptul de administrare a terenului din vecinătatea Catedralei Eroilor. Curtea de Apel Constanța a dat verdictul final.
Ca urmare, în 22 ianuarie 2025 a fost emisă Autorizația de Construire nr. 63 pentru adresa Bulevardul Alexandru Lăpușneanu nr. 3, ce permite continuarea lucrărilor începute în 2019. Autorizația este valabilă timp de 24 de luni, ceea ce înseamnă că lucrările ar trebui să fie finalizate cel târziu la începutul anului 2027.
Potrivit planurilor, Catedrala Eroilor Martiri ar trebui să fie de patru ori mai mare decât actuala Catedrală Arhiepiscopală „Sfinții Petru și Pavel”. Dimensiunile sale impresionante ar plasa-o pe locul trei între catedralele din România, după cele din Timișoara și Bacău exceptând, desigur, Catedrala Mântuirii Neamului din București.