Ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a semnat marți, 11 februarie, protocolul de predare a Spitalului Clinic Căi Ferate nr.2 din București către Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”. Ministrul a transmis faptul că Universitatea poate administra mult mai eficient unitatea spitalicească, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii nu are ca specific acest tip de activitate în domeniul medical. Reporterii SeaPress au luat legătura cu purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Căi Ferate Constanța, Iuliana Botezatu, care a transmis că și spitalul CF din Constanța a fost aproape să fie preluat de Universitatea „Ovidius”, în 2022, însă nu a existat destul interes.

Spitalul Clinic Căi Ferate nr. 2 (CF2) din București, aflat în portofoliul Ministerului Transporturilor, a fost predat Universității de Medicină și Farmacie ”Carol Davila”, a anunțat, marți, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu.

Botezatu: Nu au avut suficient de mult interes pentru a ne prelua
Reporterii SeaPress au luat legătura cu Iuliana Botezatu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Căi Ferate Constanța, care a transmis că de aproape 3 ani se fac propuneri de preluare a Spitalului CF către un alt minister, însă fără rezultat:
Au fost astfel de demersuri și propuneri făcute de către Ministerul Transporturilor și Infrastructurii(MTI), prin Ordonanța 41, mai este puțin și se fac 3 ani de la apariția ei. Funcționăm în continuare în subordinea MTI. De la data apariției Ordonanței 41 nu am primit nicio decizie fermă și nicio solicitară ferăm de preluare, deși au fost diverse dezbateri, propuneri, solicitări. Ne referim la anul 2022, în care atât Universitatea „Ovidius” din Constanța a înaintat ministerului nostru o solicitare de a ne prelua în custodie. A fost manifestat interes și din partea MAI. În decembrie 2022, înainte de Crăciun, am transmis toată documentația care a fost solicitată dar se pare că nu au avut suficient de mult interes pentru a ne prelua.”, a transmis Iuliana Botezatu.

Spitalele din rețeaua MTI nu primesc bani decât pentru investiții
Anul 2024 a fost un an destul de greu pentru Spitalul Clinic Căi Ferate Constanța, însă, cu toate problemele întâmpinate, în acest moment spitalul are 180 de angajați, aproape 40% fiind medici:
A fost un an destul de dificil pentru Spitalul Clinic Căi Ferate Constanța. Am rezistat și ne-am dezvoltat structurile medicale. Am avut și investiții, dar de un volum mult mai mic comparativ cu 2022, de la bugetul de stat, mai puțin de 5% din veniturile de atunci. În aceste condiții, din veniturile proprii, a trebuit să ne descurcăm cum am putut. Spitalele din rețeaua MTI nu primesc bani decât pentru investiții și pentru plata salariilor rezidenților. În prezent avem 180 de angajați, 38,81% este reprezentat de medici, ceea ce este un progres spectaculos față de anul 2019, unde ne propusesem 18% dar am avut 12%. Potențialul de contractare este substanțial crescut. S-a văzut și la nivelul de servicii contractate cu CAS. Mai sunt multe de făcut în sensul eficientizării majorității medicilor.”, a conchis medicul primar, Iuliana Botezatu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Căi Ferate Constanța.