USR Constanța acuză administrația condusă de primarul Vergil Chițac de o nouă lovitură adusă transparenței decizionale și implicării publice în procesul administrativ. Conform reprezentanților USR, edilul ar continua să limiteze accesul cetățenilor și consilierilor locali la informațiile și deciziile importante pentru oraș, printr-un proiect de hotărâre ce urmează să fie dezbătut în ședința Consiliului Local din 31 ianuarie.
„Primarul Vergil Chițac dă o nouă lovitură transparenței decizionale și actului administrativ. După ce, vreme de patru ani, a interzis accesul fizic al cetățenilor, consilierilor și presei în cadrul ședințelor de Consiliu Local, organizându-le doar în format online, de data aceasta primarul PNL duce dictatura administrativă la un alt nivel și vrea să se asigure că niciun constănțean nu va mai ști ce se întâmplă în primăria pe care o conduce.
Într-un proiect de hotărâre ce va fi supus votului în ședința de Consiliu Local de vineri, 31 ianuarie, Chițac propune desființarea Comisiei de Estetică Urbană și eliminarea dreptului consilierilor locali de a fi prezenți la ședințele lunare ale Comisiei Tehnice de Urbanism. Mai mult, Vergil Chițac vrea să anuleze obligativitatea ca ședințele acestei comisii să fie transmise live pe internet , precum și publicarea pe site-ul Primăriei Constanța a punctelor de vedere exprimate de membrii comisiei.
Prin secretizarea activității uneia dintre cele mai importante comisii din cadrul Primăriei, primarul Vergil Chițac închide ușa în nas tuturor constănțenilor care sunt preocupați de soarta urbanistică a orașului”
se arată în comunicatul transmis de USR Constanța.
Nu există niciun motiv întemeiat sau o justificare plauzibilă pentru luarea unor astfel de măsuri, decât aceea că primarul Vergil Chițac nu vrea să mai fie deranjat de constănțeni, de opinia publică.
Ceea ce vrea să facă primarul Chițac este fără precedent în istoria administrativă a Constanței și, practic, reprezintă o undă verde dată combinațiilor imobiliare și aprobării unor planuri urbanistice zonale (PUZ) și de detaliu (PUD) dubioase.
Încă din anul 2020, eu și colegii mei am depus amendamente pentru transparentizarea activităților comisiilor și am muncit pentru a deschide administrația către cetățeni. Acum, această majoritate face fix invers. Constanța riscă să devină din nou scena unor decizii luate în interes restrâns, departe de ochii publicului. Orașul aparține oamenilor, nu unui grup aflat vremelnic la putere.”
a transmis Cătălin Iacob, consilier local USR Constanța
Grupul consilierilor USR Constanța va depune amendamente pentru modificarea proiectului inițiat de primarul Vergil Chițac și speră că și consilierii celorlalte formațiuni politice vor înțelege gravitatea acestui proiect și vor vota în consecință.
Ce spun reprezentanții Primăriei Constanța
Referitor la afirmațiile lansate în spațiul public de USR Constanța, Primăria Municipiului Constanța aduce următoarele clarificări:
Primăria Municipiului Constanța nu a desființat Comisia de Estetică Urbană! Comisia de estetică urbană a funcționat până la finalul mandatului anterior. În noul mandat, încă nu a fost propusă și aprobată de actualii consilieri locali municipali.
Referitor la Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului și Urbanism, aceasta este alcătuită din specialiști atestați, membri ai organizațiilor profesionale.
Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului și Urbanism este un organ consultativ aflat în coordonarea primarului municipiului Constanța, cu atribuții de analiză, expertizare tehnică și consultanță, care asigură fundamentarea tehnică a avizului Arhitectului-șef, în scopul îmbunătățirii calității deciziei referitoare la dezvoltarea spațială durabilă. Membrii Comisiei nu decid nimic și nu votează nimic. Subiectele comisiei sunt exclusiv de specialitate și sunt purtate în termeni tehnici, de specialitate.
Această comisie se reunește la fiecare mandat și este votată de Consiliul Local.
Consilierii locali își pot exercita atribuțiile de aleși locali în cadrul propriei comisii de urbanism – Comisia de specialitate nr.2 „Comisia de organizare și dezvoltare urbanistică, realizarea lucrărilor publice, protecția mediului înconjurător, conservarea monumentelor istorice și de arhitectură”.
De asemenea, orice proiect parcurge mai multe etape înainte de a fi aprobat în ședința de Consiliu Local. Se organizează o serie de dezbateri și consultări publice la care are acces orice cetățean și totul este transparent. Mai mult, toate documentele și punctele de vedere sunt postate pe site-ul oficial al Primăriei Constanța și pot fi consultate de cei interesați, înainte de a fi supuse aprobării.”, transmit reprezentanții Primăriei Constanța.