Ucraina a ajuns la un acord cu SUA cu privire la un acord privind exploatarea mineralelor, scrie publicația Kyiv Independent.
Olga Stefanișîna, vice prim-ministru și ministru al justiției al Ucrainei, a confirmat acordul într-o declarație pentru Financial Times.
De asemenea, Biroul președintelui Volodimir Zelenski a confirmat pentru Kyiv Independent că s-a ajuns la un acord.
Zelenski se va deplasa probabil la Washington pentru o ceremonie de semnare în următoarea perioadă, potrivit Financial Times, citat de Kyiv Independent.
Semnarea acordului ar putea avea loc pe 28 februarie, după cum a declarat un oficial ucrainean de rang înalt, notează publicația ucraineană.
Ce conține acordul privind exploatarea mineralelor din Ucraina de către SUA
Versiunea finală a acordului, datată 24 februarie, stabilește înființarea unui fond la care Ucraina va contribui cu 50% din veniturile rezultate din „monetizarea viitoare” a resurselor minerale deținute de stat, inclusiv petrol, gaze și logistica aferentă.
Fondul va investi în proiecte din Ucraina.
Acordul exclude resursele care contribuie deja la bugetul de stat al Ucrainei, ceea ce înseamnă că nu va acoperi operațiunile companiilor Naftogaz și Ukrnafta, cei mai mari producători de petrol și gaze din țară.
În plus, documentul nu include garanții de securitate din partea SUA, aspect asupra căruia Kievul a insistat inițial.
În conformitate cu termenii revizuiți, noul fond va primi 50% din veniturile generate de infrastructura Ucrainei având legătură cu resursele, inclusiv veniturile din porturi.
Proprietatea comună va fi determinată pe baza contribuțiilor financiare reale și, în timp ce gestionarea va fi partajată, SUA vor avea autoritate decizională în conformitate cu legile americane.
Sursa a declarat că există un plan pentru ca documentul să fie semnat „foarte curând”.
Acest lucru s-ar putea întâmpla chiar în timpul unei întâlniri față în față între președintele ucrainean Volodimir Zelenski și omologul său american.
Acordul stabilește condițiile de creare a unui nou fond de investiții în minereurile, pământurile rare și alte resurse naturale valoroase ale Ucrainei.
Acordul nu mai conține cererea inițială a Statelor Unite de a avea dreptul la venituri potențiale de 500 de miliarde de dolari din aceste resurse. Zelenski a descris anterior un astfel de preț ridicat ca nefiind o discuție „serioasă”.
Trump consideră acordul privind mineralele drept o modalitate de a recupera cheltuielile SUA în Ucrain
Cu toate acestea, Trump consideră tranzacția cu minerale cu Ucraina drept o modalitate corectă de a recupera miliardele de dolari pe care Statele Unite le-au oferit Kievului – prin intermediul armelor și al sprijinului financiar – pentru a ajuta forțele armate în lupta lor împotriva invaziei la scară largă a Rusiei în ultimii trei ani.
De asemenea, documentul nu prevede un angajament din partea Washingtonului de a oferi garanții de securitate Ucrainei în urma oricărui acord de încetare a focului cu Vladimir Putin – un lucru de care Kievul are nevoie cu disperare și pe care l-a solicitat.
Se așteaptă ca detalii mai concrete cu privire la noul parteneriat să fie prezentate în cadrul discuțiilor viitoare.
Cele două părți au „convenit asupra unui acord-cadru privind modul de creare a unui fond care va fi umplut cu o parte din minerale” și alte resurse naturale, a declarat sursa guvernamentală, vorbind sub rezerva anonimatului. „Acesta este un pas politic pentru a se asigura că veniturile din resurse sunt utilizate pentru securitatea și reconstrucția Ucrainei”.
Fondul ar cuprinde bani americani care ar fi investiți în resursele naturale ucrainene, cu profituri împărțite între Washington și Kiev.
Financial Times a relatat pentru prima dată despre încheierea acordului. Acesta a declarat că versiunea finală a acordului a fost datată 24 februarie.
„Acordul privind mineralele este doar o parte a imaginii. Am auzit de mai multe ori de la administrația SUA că face parte dintr-o imagine mai mare”, a declarat marți pentru ziar Olha Stefanishyna, viceprim-ministru și ministru al justiției din Ucraina, care a condus negocierile.