Prin utilizarea acestui site, sunteți de acord cu Politica de Confidențialitate și Termenii de Utilizare.
Accept
Sea PressSea Press
  • Politică
  • Local
  • Ediție
  • Justiție
  • Sănătate
  • Externe
  • Cultural
  • Sport
  • Monden
  • Social
  • Contact
Citești: Mutaţiile virusului gripei aviare generează alarmă cu privire la riscul de transmitere la om în Europa
Share
Font ResizerAa
Font ResizerAa
Sea PressSea Press
  • Politică
  • Local
  • Ediție
  • Externe
  • Sport
  • Ultima oră
  • Politică
  • Local
  • Ediție
  • Justiție
  • Externe
  • Cultural
  • Sănătate
  • Sport
  • Social
  • Contact
  • Advertise
© 2024 Seapress Company All Rights Reserved.
Sea Press > Actualitate > Mutaţiile virusului gripei aviare generează alarmă cu privire la riscul de transmitere la om în Europa
ActualitateSănătate

Mutaţiile virusului gripei aviare generează alarmă cu privire la riscul de transmitere la om în Europa

Mutaţiile virusului gripei aviare generează alarmă cu privire la riscul de transmitere la om în Europa 62494602
Andreea Vlaicu
Andreea Vlaicu Publicat 3 februarie 2025 430 Vizualizări
SHARE

Gripa aviară reprezintă o ameninţare pandemică tot mai mare pe măsură ce virusul evoluează. Un nou raport a descoperit 34 de mutaţii genetice potenţiale care ar putea creşte posibilitatea transmiterii gripei aviare de la animale la oameni.

Mutaţiile virusului îl fac mai susceptibil de a trece de la o specie la alta, avertizează agenţiile Uniunii Europene (UE) pentru boli şi alimente.

Virusurile gripei aviare suferă mutaţii şi reprezintă o ameninţare tot mai mare, având potenţialul de a se adapta la om şi de a declanşa viitoare pandemii.

Gripa aviară reprezintă o ameninţare pandemică din ce în ce mai mare pe măsură ce devine mai adaptabilă, având potenţialul de a se adapta la om şi de a declanşa viitoare pandemii, sărind la oameni, animale de companie şi de la grădinile zoologice, au avertizat miercuri agenţiile europene pentru boli şi alimente.

Acestea îndeamnă ţările să îşi intensifice măsurile de supraveghere şi reţinere pentru a împiedica virusul să continue să evolueze şi să devină mai periculos pentru oameni.

„În 2024, virusurile gripei aviare şi-au extins raza de acţiune, infectând specii neffectate anterior. Am identificat mutaţii cheie legate de o potenţială răspândire la om, care necesită detectare şi răspuns rapid”

a declarat Bernhard Url, director executiv interimar la Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA), într-un comunicat.

În ultimii ani, gripa aviară a fost înregistrată la niveluri ridicate în rândul păsărilor sălbatice şi al speciilor de crescătorie. În această perioadă, virusul s-a răspândit şi la alte specii, inclusiv la foci şi – în special în Statele Unite – la bovine de lapte.

Până în prezent, însă, cazurile la om au fost reduse. Regatul Unit a raportat luni primul său caz din această iarnă, în timp ce în Statele Unite au existat 67 de cazuri şi un deces.

Riscul de infectare pentru populaţia europeană în general rămâne scăzut şi de la scăzut la moderat pentru persoanele expuse în mod obişnuit la animale potenţial infectate.

Dar situaţia s-ar schimba dacă ar exista o „transmitere confirmată de la om la om”, a declarat Edoardo Colzani, responsabil cu virusurile respiratorii la Centrul european de prevenire şi control al bolilor (ECDC).

Iar acest risc este în creştere. ECDC şi EFSA au identificat 34 de mutaţii genetice cheie care fac ca virusul să fie mai susceptibil de a trece de la animale la oameni, dar şi de a se replica pentru a permite transmiterea de la om la om.

Faptul că virusul conţine acum toate aceste caracteristici este un „eveniment sporadic”, a precizat Alessandro Broglia, ofiţer ştiinţific superior la EFSA. Din cele 27.000 de secvenţe de virus evaluate, 144 conţineau caracteristicile necesare pentru a sări şi a se răspândi printre oameni. „Acestea au fost izolate în principal în Asia şi Africa şi niciodată în Europa”, a adăugat Broglia.

Cu toate acestea, virusurile care au dobândit caracteristici de răspândire la om nu au fost doar virusurile foarte patogene, ci şi virusurile slab patogene, „care nu provoacă boli foarte grave, dar pot circula în populaţie şi pot dobândi încet aceste mutaţii”, a explicat Broglia.

Acest lucru face ca supravegherea virusurilor slab patogeni să fie „o piatră de temelie” pentru a depista aceste mutaţii şi caracteristici care pot duce la adaptarea umană, a spus el.

Adaptarea virusurilor gripei aviare la mamifere poate avea loc prin mutaţii genetice şi, de asemenea, prin amestecul de material genetic între virusuri. Interacţiunea dintre animalele sălbatice, păsările de curte, animalele de fermă şi oameni este un factor de răspândire.

„Creăm noi condiţiile pentru ca acest lucru să se întâmple? Ce fel de sistem de creştere a păsărilor de curte implementăm? De ce atât de multe focare în fermele avicole din anumite zone? Şi de ce atât de multe salturi în speciile de mamifere?”

a întrebat Broglia, îndemnând ţările să se gândească la modul în care activităţile umane facilitează răspândirea acestor virusuri.

Anul trecut au existat aproape 100 de infecţii umane, a declarat Colzani de la ECDC. Acestea apar adesea în medii profesionale, unde oamenii sunt expuşi la animale bolnave.

Colzani a declarat pentru presă că ar fi „o bună practică” să se testeze oamenii atunci când apar focare la animale – chiar dacă o persoană expusă la animale bolnave nu prezintă niciun simptom „pentru a detecta dacă există vreo transmitere silenţioasă”.

Pentru a evita „un caz extrem de rar” de amestec al gripei umane cu gripa aviară, specialiştii recomandă vaccinarea împotriva gripei sezoniere umane a lucrătorilor care se ocupă cu animalele, pentru a contribui la reducerea acestui risc.

Gripa aviară circulă la nivel mondial şi, deşi există date din America de Nord, Japonia sau Coreea de Sud, acestea lipsesc în mari părţi ale lumii din cauza capacităţii limitate a laboratoarelor.

„În restul Asiei sau pe întreg continentul african ştim puţine sau chiar nimic, iar aceasta este problema”, a precizat Broglia, „nu avem nicio idee despre ceea ce se întâmplă acolo”. El a subliniat necesitatea consolidării capacităţilor în aceste domenii în afara UE.

În plus, el a făcut apel la armonizarea informaţiilor genetice şi a metadatelor asociate, care sunt „cruciale pentru prevenire şi pregătire”.

Folosind o abordare de tip „o singură sănătate OneHealth”, Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) şi Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) au emis avize ştiinţifice care evaluează mutaţiile virusului gripei aviare şi potenţialul acestor virusuri de a se răspândi la om, împreună cu recomandări pentru sectorul sănătăţii animale şi cel al sănătăţii publice. Activitatea celor două agenţii se bazează pe date ample, inclusiv analize genetice, studii de caz la om şi prezenţa anticorpilor pentru a prezenta riscurile actuale şi strategiile de atenuare.

„Evoluţiile la nivel global ne cer să rămânem în alertă şi să ne asigurăm că Europa este pregătită să răspundă ameninţării gripei aviare”

a declarat Pamela Rendi-Wagner, directorul ECDC.

„ECDC sprijină statele membre ale UE/SEE în pregătirea, prevenirea şi limitarea potenţialelor focare viitoare la animale şi oameni. Existenţa unor planuri de pregătire solide este esenţială pentru protejarea sănătăţii publice în Europa”

a indicat oficialul.

În 2024, virusurile gripei aviare şi-au extins raza de acţiune, infectând specii neafectate anterior. Experţii au identificat mutaţii cheie legate de o potenţială răspândire la om, care necesită detectare şi răspuns rapid.

„Colaborarea şi schimbul de date de-a lungul lanţului de actori implicaţi rămân esenţiale în abordarea situaţiilor emergente”

a adăugat directorul executiv interimar al EFSA.

Experţii au generat o listă cuprinzătoare de mutaţii genetice, din care au identificat 34 care ar putea creşte potenţialul virusurilor gripei aviare de a se răspândi la om. Utilizând analiza moleculară şi supravegherea genomică, laboratoarele de sănătate publică şi animală se pot referi la lista de mutaţii, care ar trebui actualizată în permanenţă, pentru a monitoriza apariţia tulpinilor care ar putea să se transmită la om.

Avizul ştiinţific identifică, de asemenea, modul în care adaptarea virusurilor gripei aviare la mamifere poate fi determinată de factori precum mutaţiile genetice, amestecul de material genetic între virusuri şi interacţiunea cu răspunsul imunitar al gazdei, alături de factori extrinseci care pot creşte şansele de transmitere la om, precum activităţile umane şi schimbările de mediu care sporesc contactul dintre animalele sălbatice, păsările de curte, animalele de fermă şi oameni.

Agricultura de mare densitate, practicile de biosecuritate reduse, despădurirea, urbanizarea şi comerţul global amplifică riscul de răspândire de la animale la oameni.

Știrileprotv.ro

Articolul precedent FOTO VIDEO Zeci de percheziții în cazul Nordis / Sunt 72 de suspecți UPDATE nordis perchezitii scaled FOTO VIDEO Zeci de percheziții în cazul Nordis / Sunt 72 de suspecți UPDATE
Articolul următor Spitalul Județean limitează accesul în unitate din cauza cazurilor de gripă/ Vezi programul de vizitare 20200204 110417 1068x584 1 Spitalul Județean limitează accesul în unitate din cauza cazurilor de gripă/ Vezi programul de vizitare
Lasă un comentariu

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele știri

Tânăr reținut după ce a furat un autoturism dintr-un service auto din Constanța și l-a condus fără permis 3ed9d263 a7fb 4844 97b5 170fbd38c870
Tânăr reținut după ce a furat un autoturism dintr-un service auto din Constanța și l-a condus fără permis
Actualitate Local
VIDEO Incendiu de vegetație în Poarta Albă/ Pompierii intervin cu 8 mașini de stingere Untitled design22
VIDEO Incendiu de vegetație în Poarta Albă/ Pompierii intervin cu 8 mașini de stingere
Actualitate Local
Restricții temporare de tonaj instituite pe mai multe rute, cu ocazia festivalului Beach, Please! restrictii de circulatie pentru camioane 780x470 1
Restricții temporare de tonaj instituite pe mai multe rute, cu ocazia festivalului Beach, Please!
Actualitate Local
RAJA: Se oprește apa în zona Piața Chiliei din Constanța raja
RAJA: Se oprește apa în zona Piața Chiliei din Constanța
Actualitate Local
Anchetă la Școala Gimnazială nr. 37! Subiectele la limba română de la Evaluarea Națională, dezvăluite de conducerea școlii?/ Ce spune inspectorul Sorin Mihai Design fara titlu 55
Anchetă la Școala Gimnazială nr. 37! Subiectele la limba română de la Evaluarea Națională, dezvăluite de conducerea școlii?/ Ce spune inspectorul Sorin Mihai
Educație Local TOP
FOTO Polițiștii constănțeni au desfășurat o campanie de prevenire pentru siguranța pietonilor și bicicliștilor Imagine WhatsApp 2025 06 24 la 14.35.26 29812ae5
FOTO Polițiștii constănțeni au desfășurat o campanie de prevenire pentru siguranța pietonilor și bicicliștilor
Actualitate Local

RECOMANDATE

EXCLUSIV 19 spargeri în trei luni: Banda lui Superman din Valu a lovit din nou în Constanța și pe tot litoralul. Prejudiciu uriaș Image Editor 2025 06 24T051215.979
JustițieLocalRecomandatRelevante

EXCLUSIV 19 spargeri în trei luni: Banda lui Superman din Valu a lovit din nou în Constanța și pe tot litoralul. Prejudiciu uriaș

24 iunie 2025
Parchetul Militar, precizări în cazul generalului Nicolae Crețu: Sesizarea indica o altă persoană drept făptuitor 55b7c938 9baa 4f28 a6fd 6c631a5dc90a
JustițieLocalRecomandatRelevante

Parchetul Militar, precizări în cazul generalului Nicolae Crețu: Sesizarea indica o altă persoană drept făptuitor

21 iunie 2025
MINUTĂ / Poate începe judecata în dosarul DNA al fostului manager de la spitalul Cernavodă, Marius Sponoche WhatsApp Image 2025 04 25 at 09.53.22
JustițieLocalRecomandatRelevante

MINUTĂ / Poate începe judecata în dosarul DNA al fostului manager de la spitalul Cernavodă, Marius Sponoche

20 iunie 2025
Rezultatele la Bacalaureat 2025 au fost publicate. Doar DOUĂ medii de 10 obținute în județul Constanța e9f52f3e 04fa 498d ab7d 2262945ca5fa scaled 1
EducațieLocalRecomandatRelevante

Rezultatele la Bacalaureat 2025 au fost publicate. Doar DOUĂ medii de 10 obținute în județul Constanța

20 iunie 2025
STENOGRAME O femeie din Ceamurlia de Jos, CONDAMNATĂ după ce a vrut să-i recupereze permisul ginerelui cu mită mita brasov.net
EdițieLocalRecomandatRelevante

STENOGRAME O femeie din Ceamurlia de Jos, CONDAMNATĂ după ce a vrut să-i recupereze permisul ginerelui cu mită

19 iunie 2025
Magistrații au anunțat CÂND vor da decizia DEFINITIVĂ în dosarul lui Vlad Pascu 7d7ae6bc 5664 45b0 844d 70484cea3033 2048x1153 1
JustițieLocalRecomandatRelevante

Magistrații au anunțat CÂND vor da decizia DEFINITIVĂ în dosarul lui Vlad Pascu

19 iunie 2025
FOTO VIDEO Vlad Pascu,ULTIMUL termen în dosarul de ucidere din culpă/ Mama lui Sebi a părăsit sala de judecată UPDATE Design fara titlu 48
JustițieLocalRecomandatRelevante

FOTO VIDEO Vlad Pascu,ULTIMUL termen în dosarul de ucidere din culpă/ Mama lui Sebi a părăsit sala de judecată UPDATE

18 iunie 2025
FOTO VIDEO Forțele Navale Române, spectacol în Marea Neagră: exercițiu anti-terorist impresionant UPDATE Untitled design14
LocalRecomandatRelevante

FOTO VIDEO Forțele Navale Române, spectacol în Marea Neagră: exercițiu anti-terorist impresionant UPDATE

18 iunie 2025

Despre noi

SeaPress consideră că informarea corectă, onestă și directă este cea mai bună hrană pentru mintea umană și cel mai bun început pentru dezvoltarea umanității!

Contact

  • Telefon : +40753904350
  • WhatsApp Redacție : +40753904350
  • Email : [email protected]
© Copyright 2024 MEDIA TRUTH SRL. All Rights Reserved.
  • Contact
  • Termeni și condiții
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?