Lucrările pentru construirea noului spital „Mama și copilul”, parte a Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” Constanța, vor costa mai mult decât s-a estimat inițial. Autoritățile au anunțat majorarea valorii contractului prin încheierea Actului Adițional nr. 5, care prevede o suplimentare de 738.096,96 de lei fără TVA, aproximativ 150.600 de euro. Suma reprezintă ajustarea de preț cauzată de situația de lucrări și se adaugă la valoarea totală a contractului, care depășește 150 de milioane de euro.


Clădirea nouă destinată Departamentului Sănătății mamei și copilului va fi ridicată alături de corpul existent al Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” Constanța, pe aproximativ 3.500 de mp și va cuprinde trei subsoluri, parter, opt etaje medicale și un etaj tehnic
Noul spital va fi o unitate medicală modernă, construită de la zero, și va include 350 de paturi, toate echipate cu tehnologie IT nouă. Dintre acestea, 232 vor fi pentru spitalizare continuă, 79 pentru spitalizare de zi, iar 39 vor fi dedicate secției de terapie intensivă. Clădirea va fi realizată după standardul NZEB+, ceea ce presupune un consum energetic extrem de scăzut, cu cel puțin 20% mai mic decât cerințele pentru clădirile cu consum aproape zero de energie.

Unitatea sanitară va putea asigura servicii medicale pentru aproape 200.000 de persoane pe an. De asemenea, în zona spitalului vor fi amenajate 110 locuri de parcare, dintre care șase vor fi prevăzute cu stații de încărcare pentru mașini electrice. Spitalul va integra un sistem informatic spitalicesc complet digitalizat pentru gestionarea datelor medicale și administrative.
Primul ordin de începere a lucrărilor a fost emis pe 2 decembrie 2024, după un aviz inițial negativ al Ministerului Culturii, iar proiectul este finanțat prin PNRR, Componenta C12–Sănătate, Pilonul V.

În ce stadiu se află lucrările?
În ceea ce privește stadiul actual al lucrărilor, la mijlocul lunii februarie 2025 s-au finalizat aproximativ 70% din pereții mulați, 60% din piloți și branșamentele la utilități (electricitate, apă, canalizare). În iunie 2025, fundația a fost aproape completă, plăcile nivelului –3 erau cofrate și armate în proporție de circa 30–45%, iar instalațiile de împământare funcționale. Pe 7 mai 2025 se raportau 60 % din săpătură și 80 % din consolidarea pereților de susținere finalizate.